Vuggestuen for digitale virksomheder

27355614_1563840750330453_9051532770792141565_o

Ideas Lab i Filmbyen i Aarhus danner ramme om startup-miljøet for 15 nyudsprungne, digitale virksomheder. Her sidder udvalgte spiludviklere, app-udviklere og folk, som arbejder med animation, 3D og virtual reality side om side.

De arbejder hårdt og drømmer om en skønne dag at kunne leve af at producere digitale oplevelser. Halvdelen af virksomhedsfolkene er stadig under uddannelse. Den anden halvdel arbejder på fuld tid, men er lige blevet færdige med universitetet eller en erhvervsuddannelse.

 

“Ideas Lab er der, hvor virksomhederne tager deres første skridt. Der, hvor de er på småbørnstadiet. På det stadie er man lidt kluntet og kommer til at vælte mælken en del gange. Jeg hjælper dem i en meget, meget hård periode, hvor man virkelig skal ville det for at bryde igennem, og hvor man arbejder meget hårdt.” – Maria Garde

Maria Garde er leder på Ideas Lab, som har eksisteret siden januar 2017. Hun har 10 års erfaring med tech-branchen, både som selvstændig og fra virksomhederne Kiloo Games og LEGO.

Et sted, hvor man tør at ‘fucke up’

På Ideas Lab er der ikke nogle dage, der er ens, eller et fast format, som holder virksomhederne i hånden. De byder sig til, når de har brug for hjælp og trækker på Gardes store netværk i branchen. Nogle får hjælp til søge EU-midler eller teste produkter af på sine brugere, og ofte kommer der oplægsholdere forbi og fortæller f.eks. om, hvordan man tester spil, eller hvordan man kommer ind på markedet.

For Garde handler Ideas Lab om at skabe et trygt miljø, hvor der er plads til at stille spørgsmål og være ærlig om de ting, der er svære ved at være nystartet virksomhed. Lab’et er et nødvendigt rum for startups med plads til at blotte sig og blive klogere.

“Virksomhederne føler de sig hjemme her og tør at fucke up. Det er vigtigt, at de har et rum, hvor de kan være ærlige om deres proces, om hvor de er henne, og hvilke udfordringer de står med. For selvom det er afgørende at kunne tale om alle udfordringerne, er det tit noget, der gemmes væk. Det kan hurtigt blive det med at lave tingene hurtigere, højere og vildere, der hersker blandt startups. Men man skal også kunne kende sine svagheder og turde indrømme dem”, fortæller Maria Garde.

På Ideas Lab handler det meget om, hvordan man som virksomhed kan overleve og vinde ind på det etablerede tech-marked. Garde opfordrer mange startups til at søge ud over den etablerede kreative film- og spilbranche og udforske, hvilke alternative sektorer, de kan vinde indpas hos. Hun peger på, at der er mange muligheder inden for sundhed eller undervisning.

Hvis du kan kode, kan du overleve

På lab’et er det kun halvdelen af ansøgerne, der bliver optaget. Det relativt snævre nåleøje betyder, at ambitionsniveauet er højt hos dem, der får plads. For at blive optaget som startup på Ideas Lab skal man skrive til Garde og fortælle, hvad ens motivation og go-to-market-strategi er. Det giver Garde en fornemmelse af, hvor reflekterede ansøgerne er, og hvor stort et potentiale forretningsideen har.

“Dem, der optages, er ikke bare nogle, der kommer ind og leger, de er iværksættere, som mange gør i dag. Alle her er ret seriøse”, siger Maria Garde.  

Et af de mantraer, som Garde ofte gentager for de spirende virksomheder er, at man ikke skal være for fin til at tjene sine egne penge.

“Jeg opfordrer til, at man ikke er for fin til at gøre, hvad der skal til. Man skal forstå, at “work for hire” ikke er en grim ting” og kunne se bredt ud. Nogle gange må man tage opgaver, som ikke er drømmeprojekter, men det kan være et skridt i den rigtige retning. Vi arbejder rigtig meget med en model, der hedder, at du skal kigge ud over de støttemuligheder, der er. Hvis du kan kode, kan du overleve, og det kan mange. Er der work for hire-opgaver, skal man tage dem. Man skal ikke være for fin til at tjene sine egne penge”, fortæller Garde.

Lad os vurdere effekten om fem år

Hun understreger, at Ideas Lab er det første skridt for virksomheder, når de skal etableres på markedet, og at det derfor er for tidligt at måle, hvordan lab’et skaber økonomiske vækst i branchen.

“Jeg er langt hen ad vejen modstander af at se på, hvor mange CVR-numre, man får knaldet igennem. Lad os i stedet kigge på, hvor de her startups er om fem år, så kan vi snakke om hvorvidt, der er succes”, udtaler Garde og påpeger samtidig, at hun ikke vil tage æren for de enkelte virksomheders succeser.

Selvom Maria Garde mener, det er for tidligt at måle effekten af Ideas Lab, har hun flere eksempler på virksomheder, der har rykket sig markant i løbet af den periode, de har siddet på Ideas Lab. Hun fremhæver den både kunstneriske og kommercielle VR-startup Mannd samt den anden VR-virksomhed Åte VR, der bl.a. har succes med at lave løsninger til sundhedssektoren, samt spilvirksomheden Random Dragon Games.

“De har virkelig rykket sig i forhold til deres produktforståelse og go-to-market-strategier. De har fundet sig selv og fået en meget bedre forståelse for, hvilken form deres produkter og løsninger skal have”, fortæller Garde begejstret.

En sømløs overgang fra skole til forretningsliv

Afhængig af erfaringsniveau er det forskellige tilbud, som efterspørges hos virksomhederne på Ideas Lab. Mens de helt spæde startups har brug for meget vejledning løbende, har de tungere startups ikke samme behov.

De vejledes i stedet af tech-virksomheder som Funday Factory, LEGO og Designit, som lægger vejen forbi Ideas Lab hver sjette uge. Vejlederne fra de prominente virksomheder hjælper med alt lige fra kodning til produktudvikling. De modtager ikke betaling fra lab’et, men ser det som en fordel at være med, fordi de får føling med de ulmende tendenser på tech-området og kan spotte de nyeste talenter.

“Vi forsøger at lave de her sømløse overgange fra studielivet, så det bliver nemmere at være en startup”, fortæller Garde. Hun understreger, at tech-branchen er relativt flad og uformel, og at det er vigtigt, at de folk, der er på Ideas Lab, passer passer ind i den stil.  

“Med lab’et har vi skabt et miljø, der samler alt lige fra fredagsbar til test af produkter. Og det er vigtigt, at de nye folk også er med på den stil. Når vi optager startups, har vi den her “the no asswhole-rule”. Klikker vi med menneskene? Har vi lyst til at hænge ud med dem og drikke en øl? Det er vigtigt at få lagt nogle legeregler, for hvordan man er sammen i et miljø som det her”, siger Garde.

Med Ideas Lab er Maria Garde stolt over, at hun har skabt et helt særligt rum, hvor der både er plads til at man udvikler professionelt og menneskeligt og tør at være sig selv.
IMG_20180823_105852