HEADSTART FASHION lancerer MY WAY

HEADSTART FASHION

Både i Aarhus og resten af Midtjylland findes der modevirksomheder med inspirerende historier, som fortjener at blive foldet ud. Modevirksomheder med forskellige brancheindgangsvinkler, som er værd at dykke ned i, fordi de, på hver sin måde, har formået at skabe noget interessant og langtidsholdbart.

MY WAY er en ny serie under HEADSTART FASHION, som portrætterer disse virksomheder og de mennesker, som har skabt dem. Du får herunder et uddrag af først interview i MY WAY-serien: Et interview med mændene bag det 20 år gamle brand RVLT, Christian Katballe og Palle Bruun Rasmussen.

I sommeren 1995 mødtes to unge mænd, som kunne lide bølger og bjerglandskaber. Den ene kom fra en tekstilfamilie, den anden interesserede sig for at designe. Ud over et livslangt venskab begyndte Christian Katballe og Palle Bruun Rasmussen at lægge de første byggeklodser til herretøjsbrandet RVLT, som er inspireret af surf- og skimiljøet. Ganske uden at vide, at det var det, de var i færd med. De fulgte blot deres lyst og lyttede til deres mavefornemmelse. Det gør de stadig, og det er det, RVLT omfavner.

Elton John viser tænder. Hun er ikke helt sikker på, hvad hun skal mene om de to fremmede, som banker på bagdøren til RVLT’s lokaler i Balticagade. Elton John er RVLT’s kontorhund, som til dagligt bor hjemme hos Palle Bruun Rasmussen, herretøjbrandets kreative direktør. Det er ham, der har sørget for at give den britiske singer-songwriter en dansk navnesøster – og dét uden skelen til, at den lille, uldne type er en hunhund. ”Det er lige meget. Jeg kommer fra Nordjylland. Der er dyr ikke noget, som har et køn,” siger Palle, da fotografen og jeg har taget plads i et showroom med udsigt til Domkirken. Han kigger lettere forundret på mig, da jeg spørger, hvad en hund bidrager med til en arbejdsplads. ”Ved du ikke det? For nogle år siden var der en stor, amerikansk undersøgelse, som viste, at hæve-sænkeborde og frugtordninger var rigtig godt, men at det allerbedste, man kunne få, faktisk var en kontorhund. Det der med, at du kommer sur ind mandag morgen, og det har regnet, og måske er din kæde hoppet af cyklen – og du så bliver mødt af en lille hund, der logrer… Så er det som om, det er svært at være sur.”

Vi er selvfølgelig ikke kommet for at tale om hunde. Vi er kommet for at høre historien om RVLT, men trods sin beskedne størrelse – ja, faktisk også i kraft af den – er Elton på mange måder et symbol på alt det, RVLT står for. Bare vent og se.

To surfer dudes mødes Vi skal spole tiden tyve år tilbage. Til sommeren 1995. det er højsæson for turister i Løkken, og inden Palle skal starte på Arkitektskolen, bruger han sin sommerferie på at lange fadøl over disken til de tørstige turister. Når vagterne er overstået, tager han hjem til den lejlighed, han deler med en pige.

Hun har en kæreste, der hedder Christian Katballe, og ham svinger Palle så godt med, at de hurtigt bliver nære venner. Om sommeren jagter de begge Løkkens bedste surferbølge, mens det om vinteren er Østrigs stejle bjerglandskab, der trækker i dem. Christian er ud af en midtjysk tekstilfamilie, så når han ikke surfer eller står på ski, bruger han sin tid på at sælge tøj på må og få. Han begynder at lege med idéen om at designe sine egne T-shirts, og en dag, efter både han og Palle er flyttet til Aarhus for studiernes skyld, bemærker nordjyden, hvad Christian arbejder på.

”Det, du gør der – det kan jeg gøre bedre,” siger Palle, som er begyndt at rode med grafiske programmer på Arkitektskolen. Det får Christian til at skubbe computeren over til ham, og sådan starter samarbejdet. Der er ikke antydningen af arrogance i Palles kommentar – tværtimod.

”Når man sidder over for hinanden som venner, synes jeg, der ligger en ærlighed i at hjælpe på den bedst tænkelige måde. Jeg kendte til programmet Illustrator og en masse andre ting, og derfor syntes jeg, at jeg kunne gøre det bedre. Til gengæld kan jeg ikke lægge to tal sammen, så rollefordelingen blev ret hurtigt klar.”

Poolbord og Playstation Sideløbende med studierne lejede de to gode venner sig ind et på et gammelt træværksted i hjertet af Aarhus. Her satte de et poolbord og en Playstation op, gav sig selv og otte andre venner en nøgle og sørgede for, at der altid var øl i køleskabet.

Stilretningerne var ikke så mangefacetterede i midten af 90’erne, og efterspørgslen på T-shirts med grafiske prints var stor. Så mens Christian bestilte T-shirts hjem fra Polen, designede Palle prints, og sammen besøgte de Åse i Rønde, som stod for at føre de designede prints over på de indkøbte T-shirts.

”Vi havde ikke rigtigt nogen forudsætninger for at sige, om det, vi gjorde, var rigtigt eller forkert. Men vi tog det stille og roligt, og der var ingen store armbevægelser eller strategier. Vi følte os frem og mærkede på mavefornemmelsen. Det bar os hjem et langt stykke ad vejen, men der kom også en dag, hvor banken pludselig stod og sagde: ’Så drenge, nu er det faktisk alvor.’

At vælge retning Allerede under sine studier fik Palle et job hos designbureauet Designit, og han begyndte derudover at undervise på både Arkitektskolen i Aarhus, Designskolen i Kolding og Umeå Institute of Design i Nordsverige. Dedikationen til det, han og Christian stille og roligt var i færd med at bygge op, forblev dog intakt hele vejen, men på et tidspunkt var han nødt til at vælge retning.

”Jeg var fascineret af at arbejde for de her store, mærkelige kunder, som Designit kunne bringe med sig – men der var også tale om nogle processer, som kunne trække ud i årevis. Sådan er det ikke i moebranchen, og det syntes jeg var interessant. Produktdesign trækker både på tendenser, strømninger, farver og materialer – og så har det meget at gøre med livet i al almindelighed. Det har jeg altid godt kunnet lide.”

Hvad var det præcis, der fik dig til at vælge RVLT?

”Jeg ville gerne være herre i eget hus. Der var helt klart et hjerte, der bankede for det her, som jeg selv havde været med til at skabe. Det var usammenligneligt med alt andet. Sådan er det stadig. Virksomheden er jo vokset, og derfor har vi selvfølgelig brug for styring og retning og budgetter og strategier og alle de fine ord, der er at sige. Men det handler stadig rigtig meget om at have det godt og have en god mavefornemmelse.”

[…]

Tekst: Sanne Hukiær / Foto: Gitte Post

RVLT er inspireret af surf- og skimiljøet og dedikeret til de mennesker, der holder af hverdagen. Globalt forhandles tøjet i ca. 850 butikker. I januar 2016 lancerer RVLT den nye pigelinje Selfhood med en kollektion, der udelukkende består af 25 jakker og 10 strik. Du kan læse resten af interviewet på HEADSTART FASHION’s eget website.