Pressemeddelse: Kreativ økonomi i centrum på Christiansborg

Folketinget_eksteriør.YU2F0832.Fotograf_Anders Hviid.jpg

Billede: Anders Hviid

Den 27. september samles danske erhvervsordførere med en række fremtrædende specialister på Christiansborg for at diskutere rammevilkår og betingelser for at skabe vækst i Danmarks kreative økonomi. Det sker på konferencen A More Creative Denmark, der skal sætte vækst via kreative erhverv på den nationale politiske dagsorden.

Hvilken betydning har kreativitet for dansk erhvervsliv? Hvordan skaber danske virksomheder flere kreative arbejdspladser? Og hvilke politiske initiativer kan styrke landets kreative økonomi? Det er nogle af de spørgsmål, som erhvervsordførere og specialister skal drøfte på konferencen A More Creative Denmark, der afholdes for anden gang den 27. september, i Folketingets Fællessal på Christiansborg med 150 deltagere. Konferencen bruges desuden som anledning til at samle en række anbefalinger til regeringens kommende vækstteam for kreative erhverv, som forventes nedsat i 2017.

– Region Midtjylland og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 afholder konferencen som et led i regionenes vækstinitiativ, More Creative, som også udfoldes i programmet for Kulturåret. Her sættes de kreative virksomheder i spil som gentænkere af produkter og produktionsteknologier. De kan være med til at løse vigtige samfundsmæssige udfordringer og skabe vækst og arbejdspladser, siger Bent Hansen, regionsrådsformand i Region Midtjylland, og tilføjer:

– Vi ønsker sammen med de kreative virksomheder få Danmark i førersædet, men det kræver en fælles national indsats både fra politikere og det danske erhvervsliv.

Læs mere om konferencen A More Creative Denmark her.

Afgørende for vores fremtid

En af dagens fremtrædende oplægsholdere er John Newbigin, bestyrelsesformand for agenturet Creative England, der de seneste seks år har investeret i og støttet kreative ideer, talenter og virksomheder inden for Storbritanniens kreative erhverv – med stor succes.

– Den kreative økonomi er en af de hurtigst voksende sektorer i verden – derfor bør man fokusere på at støtte og udvikle de kreative erhverv. Vores erfaring viser, at kreative virksomheder kan opnå store vækstrater med selv små investeringer, fortæller John Newbigin, der har været en af drivkræfterne i etableringen af en stærk kreativ sektor i Storbritannien. I 1997 til 2000 var han desuden rådgiver for Storbritanniens kulturminister, Rt Hon Chris Smith MP.

De kreative erhverv har ikke kun vækstpotentiale – de har også stor betydning for samfundets sociale og kulturelle udfordringer:

– Kreativitet er uløseligt forbundet med udviklingen af digitale teknologier. Derfor har den stor social og kulturel betydning – især for os i Europa – i takt med, at vi i højere grad sigter efter at gentænke de offentlige tjenester. Samtidig drømmer vi om bæredygtige byer og livsstile, at gentænke et finansielt system og at skabe et arbejdsmarked, der kan overleve den fjerde industrielle revolution. Det kræver kreative løsninger – og derfor er den kreative økonomi afgørende for vores fremtid, siger John Newbigin.

Bedre rammebetingelser for kreativ økonomi

A More Creative Denmark arrangeres af More Creative, der er et samarbejde mellem Region Midtjylland og Aarhus 2017. Ud over John Newbigin fra Creative England tæller dagens oplægsholdere bl.a. John Davies, der er Research Fellow hos den anerkendte britiske tænketank Nesta, som har lavet en nylig opgørelse af den kreative økonomi i EU: Creative Economy Employment in the EU and UK: a comparative analysis.

Læs mere om Nestas analyse her.

– Opgørelsen viser, at blot 3,4 % af Danmarks arbejdsstyrke arbejder i kreative erhverv, mens tallet for EU-landene samlet set er 5,2 %. Sverige er helt i top med 8,9 %. Men med Danmarks markante, internationale synlighed inden for de kreative erhverv, som vi blandt andet ser med Forbrydelsen, Borgen og Nicolas Winding Refn og Lars von Triers arbejde – sammenholdt med at kreative jobs har mindre risiko for at blive automatiseret – vil kreativ beskæftigelse sandsynligvis kun blive endnu mere vigtig i fremtiden, siger John Davies.

Til trods for at kun 3,4 % af den danske arbejdsstyrke arbejder i kreative erhverv står de for en væsentlig del af Danmarks omsætning. Ifølge rapporten Potentialer og vækstbarrierer i kreative erhverv i Region Midtjylland står Danmarks kreative erhverv for 9 % af landets samlede omsætning.

Læs om kreative erhverv i Region Midtjylland og download rapporten her.

Konferencen afsluttes med en paneldebat med Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, Kontorchef for Center for Vækst og Beskæftigelse hos KL samt Karoline Amalie Steen, Head of Learning, People & Culture hos Danske Bank.

A More Creative Denmark afholdes den 27. september kl. 10-16 i Folketingets Fællessal på Christiansborg. Konferencen arrangeres med støtte fra Dansk Erhverv, RegLab og Mandag Morgen.

Se opsamling fra sidste års konference her.

Pressemeddelelsen inkl. pressekit med billedmateriale, infografikker, Oxford Research-analyse om kreative erhverv i Region Midtjylland samt More Creative-logo kan downloades her.