Ohmatex og VIA samarbejder om fremtidens tekstiler

Ohmatex Via design More Creative

Fotograf: Ohmatex ApS

Alt tyder på, at vores tøj vil blive mere og mere digitalt inden for den nærmeste fremtid. Der er ikke tale om vilde kreationer for de få, men om usynlige løsninger i fremtidens tekstiler, der gør hverdagen lettere.

Vi kender allerede Apple Watch og Google Glasses. Sidstnævnte blev måske ikke den store succes i første omgang, men det betyder ikke, at såkaldte wearables er dømt ude. Slet ikke. Senest har Google introduceret Project Jacquard, et projekt, som vil gøre det muligt at væve teknologier ind i tekstiler på almindelige industrivæve.
I Danmark kan også vi finde eksempler på den type teknologiske udvikling. Ohmatex, som ligger i Aarhus, har siden 2004 udviklet og rådgivet i intelligente tekstiler. Virksomheden er på trapperne med intelligente bukser til astronauter som sendes på mission af European Space Agency (ESA).

Bukserne skal mindske behovet for træning

Når astronauter sendes ud på missioner, befinder de sig i et miljø, hvor tyngdekraften er opløst. Som en konsekvens begynder kroppen hurtigt at degenere musklerne. Derudover løber væsken fra ben og arme ind til torso, fordi de yderste dele af kroppen kommer under pres. I løbet af få dage vil astronauten opleve hovedpine og øget vandladning og efter 30 dage kan han ikke længere bevæge sig medmindre han dyrker motion i 2-3 timer om dagen. Derfor bruger astronauter dagligt en hel del tid på løbebånd og med vægte, mens de befinder sig i rummet.

“Men det er jo ikke for at træne, vi sender folk til en rumstation,” understreger Christian Dalsgaard, der er Direktør i Ohmatex. “Derfor er man interesseret i at finde ud af, om man kan spare noget af den træningstid med bedre udstyr,”

Han og kollegerne er ved at udvikle bukser, som kan måle væskeforskydning og mængden af muskelmasse, så astronauten løbende kan følge med i sin krops aktivitet og derudfra optimere sin træningsindsats. Samtidigt gør bukserne det muligt for fysiologer at få mere viden om, hvad der sker med astronautens krop, når han befinder sig i rummet og på den måde udvikle bedre træningsprogrammer.

Projektet afsluttes i 2016, og det forventes, at bukserne skal op at flyve i løbet af 2017.

Ohmatex Via design More Creative

Fotograf: Ohmatex ApS

Intelligente tekstiler kræver fokus på design

Siden projektets begyndelse har der konstant været tre personer tilknyttet fuld tid, men med skiftende fagligheder. Det drejer sig om civilingeniører, tekstilingeniører og en industriel designer. Derudover har VIA spillet en vigtig rolle i forhold til processerne omkring design med intelligente tekstiler.

“Ohmatex er jo rigtig dygtige til alt, hvad der handler om teknologi, men vi har kunnet byde ind med materialevalg og design,” fortæller Poul-Erik Jørgensen fra VIA Design & Business.

Han forklarer, at netop materialevalg og design er to væsentlige opgaver, når der skal udvikles beklædning, som dels skal bruges i et specielt miljø og dels skal sidde helt ens, hver gang astronauten tager dem på, selvom han taber sig undervejs. Det kræver en særlig viden om, hvordan man lægger sømmene i bukserne, så de fikseres og ikke rykker i længden eller begynde at dreje sig om astronautens krop, og det er netop den viden VIA ligger inde med.

“Derudover har vi et laboratorium, hvor vi blandt andet har testet tekstilernes slidegenskaber, elasticitet og åndbarhed,” fortæller Poul-Erik Jørgensen.

Samarbejdet har været givtigt for både VIA og Ohmatex, som også forventet at arbejde sammen på fremtidige projekter.

Et stort potentiale i Region Midtjylland

Christian Dalsgaard og Poul-Erik Jørgensen er enige om, at vi vil komme til at se mere til intelligente i fremtiden og at vækstpotentialet også findes i Region Midtjylland, men det kræver samarbejde på tværs af brancher.

“Arbejdet med intelligente tekstiler er en multidisciplinær øvelse, så man kan ikke sidde alene som elektronik- eller mode-producent eller som forskningsinstitut. Man er nødt til at gå sammen på tværs og skabe noget mellem de forskellige fagdiscipliner, og det samarbejde skal vi allesammen være med til at pushe,” mener Poul-Erik Jørgensen.

Ifølge ham, vil udviklingen ske efterhånden som de gode eksempler viser vejen, så flere aktører får en idé om mulighederne og et bedre billede af, hvilke kompetencer, der kræves.

“For mig at se, har vi alle kompetencerne i Region Midtjylland, men det kræver, at vi kommer ud over silo-tænkningen inden for de forskellige områder og begynder at samarbejde på tværs,” forklarer han.