Modstå stress – Spil computerspil

Anders Søndergaard Resilio Technologies

Spil på mobilen, hvis du er stresset. Start-up virksomheden Resilio Technologies er i tæt samarbejde med psykologer og forskere langt i udviklingen af spil, der øger evnen til at modstå stress.

Af Joan Rask

Det handler om at træne sin vejrtrækning. Det siger Anders Søndergaard, der er iværksætter og founder af virksomheden Resilio Technologies ApS, der er langt i udviklingen af computerspil, der hjælper med at forebygge stress.

“Din krop har en fysisk genvej, du kan træne. Vores spil er som fitness for nervesystemet, så vi bliver bedre til at håndtere stressede situationer,” siger Anders Søndergaard.

Han ved en masse om stress. Han ved endnu mere om computerspil, medier og digital interaktion. Oprindelig har han læst medievidenskab, og en dag så han potentialet i at koble den nyeste mobilteknologi med tidens helt store samfundsproblem – de mange stresssygemeldinger.

Kroppens signaler er viden

Stress viser sig fysisk i kroppen, og derfor kan det måles. Spørgsmålet er bare hvordan. Mobiltelefoner og computere burde være oplagte indgangsnøgler, og det er bestemt også forsøgt af andre, men det store gennembrud mangler internationalt.

“Pludselig så jeg det – vi gør det via kameraet i mobilen! Det gennemlyser blodet på den finger, der sættes over kameraet,” siger den unge iværksætter.

Det blev et vendepunkt for udviklingen, og rigtig mange måneders research gav endelig resultat. Han søgte midler hos investeringsselskabet Capnova til et forprojekt. Fik dem – udviklede videre – præsenterede idéen på CareWare konferencen i Aarhus i 2016 – og vandt en pris. Alt det kom ikke af sig selv.

”Jeg har brugt Interactive Denmark vildt meget – fordi det gav adgang til viden og netværk blandt digitale visuelle virksomheder,” siger Anders Søndergaard.

Den første rigtige finansiering er nu etableret via Capnova, og der er indledt et tæt samarbejde med virksomheden Funday Factory.

“Det giver adgang til nogle af landets dygtigste spiludviklere til mobile platforme Det er ekstremt spændende, at sætte alt vores opsamlede viden om kropsreaktioner og gamification ind i et konkret spil,” siger han.

Anders Søndergaard med en tidlig prototype. En grøn og en rød streg bølger sig hen over skærmen, og via sit åndedræt styrer han hastigheden på den røde. Kun hvis han trækker vejret roligt, følges de ad.

Anders Søndergaard med en tidlig prototype. En grøn og en rød streg bølger sig hen over skærmen, og via sit åndedræt styrer han hastigheden på den røde. Kun hvis han trækker vejret roligt, følges de ad.

Broen kræver roligt åndedræt

En bruger skal krydse en bro i et spil, der er noget farligt efter ham. Åndedrættet er hurtigt, blodet suser i kroppen.

“Først når brugeren er helt i ro, får han informationer, så han kan gennemskue, hvordan han kommer over broen. Den slags er nemt at indbygge,” siger Anders Søndergaard.

Stress handler om meget mere. Det er Anders Søndergaard ekstrem bevidst om. Han samarbejder med erhvervspsykologer, og for Anders Søndergaard er emnet for alvorligt til lette løsninger.

“Mennesker invalideres af stress. Når stresspåvirkninger bliver for meget, er det livsforandrende at kunne styre kroppens reaktioner og komme tilbage til sit normale liv,” siger Anders Søndergaard. Det er ikke kun enkeltpersoner, der frygter stress – også de store forsikrings- og pensionsselskaber holder vejret lidt i disse år, hvor antallet af sygemeldinger er støt stigende, både internationalt og nationalt.

“Vores spil må ikke blive et redskab til at presse folk mere, og vi skal være sikre på, at der kommer den virkning, vi ønsker,” siger Anders Søndergaard.

Resilio Technologies samarbejder derfor med forskere på Aarhus Universitet og amerikanske forskere på området. Det betyder omstændige dokumentations- og testprocesser, men det skræmmer ikke Anders Søndergaard.

“Vores løsning skal hjælpe almindeligere borgere, og det skal være både klinisk og psykologfagligt fuldt forsvarlig,” siger han.

Fakta

Resilio Technologies Aps er etableret i november 2016. Forud ligger ca. et års udviklingsarbejde. Finansiering er indtil videre skaffet privat via Capnova, MedTech Innovation og Funday Factory. Anders Søndergaard har aktiemajoriteten og har tidligere været ansat som agent hos Interactive Denmark /Shareplay i ca. to år. Resilio Technologies tager aktiv del i klyngesamarbejdet omkring Interactive Denmark.

Mere information:

Kontaktinformation

Virksomhed: Resilio Technologies
Navn: Anders Søndergaard
Titel: Direktør
Telefon: 61672261
E-mail: a@resiliotechnologies.com
www.resiliotechnologies.com