Dokk1 profilerer Aarhus som kreativt vækstcenter i verdensklasse

dokk1_schmidt_hammer_lassen_architects_004

Aarhus har for længst markeret sig på verdenskortet som en attraktiv kulturby. Med det nye hovedbibliotek Dokk1 har byen fået en kulturel supertanker, som brander Aarhus som en by, der skaber rammer i verdensklasse for byens kreative og alle andre borgere.

Dokk1 er i dag et ikon og et landemærke for byen og dens kreative iværksættere, foreninger og netværk.

Siden åbningen i juni 2015 har Dokk1 oplevet rekordhøje besøgstal. Huset er ikke alene blevet et enestående samlingspunkt for byens kreative og alle andre borgere, men tiltrækker turister, fagfolk og journalister fra hele verden.

For nyligt blev Dokk1 kåret som verdens bedste folkebibliotek ved en international bibliotekstkonference, og dermed står Dokk1 endnu stærkere som internationalt kulturelt vartegn for byen.

Dokk1 – et kulturelt hot spot

Dokk1 udspringer af byens ønske om at skabe et kulturelt mødested.
Byens kreative kunne ikke se sig selv i det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken, og der var brug for et nyt samlingssted, som både kunne fastholde og tiltrække byens kreative grupper og brande byen nationalt og internationalt.

Med Dokk1 har byen forløst visionen om at skabe et kulturelt mødested – et sted for udveksling af viden og kreative muligheder og et landemærke for byen.

Dokk1 giver let adgang til kultur og kulturelt netværk for kreative og alle andre.

Her har kreative iværksættere, foreninger, netværk og alle andre borgere optimale muligheder for at mødes, booke møderum, eller endda leje arbejdsplads i tagskiven med en af byens bedste udsigter. Det er især attraktivt for mindre, nystartede virksomheder.

Der er kulturelle aktiviteter på Dokk1 hver dag, og repræsenterer man en forening, kan man få plads på mediarampen eller deltage i andre af husets aktiviteter.

Dokk1 er det hæderkronede resultat af Aarhus´ store satsning på at gentænke og nyskabe byens hovedbibliotek på et internationalt niveau.

”Aarhus er i konkurrence med byer verden over om at tiltrække og fastholde det kreative samfund. De byer, der tilbyder de bedste rammer kan tiltrække flest nye indbyggere, og her er Dokk1 et helt afgørende konkurrenceparameter for Aarhus,”
Rådmand for kultur og Borgerservice Rabih Azah-Ahmad.

Dokk1 – folkebiblioteket gentænkt

Det store hybridbibliotek kan med sine ’rum til forvandling’ det samme som et klassisk bibliotek – og meget mere. Bygningens størrelse og den meget fleksible indretning skaber optimale rammer for både brugernes og bibliotekets aktiviteter.

Arkitekturen skaber plads til aktiviteter for alle aldersgrupper, ikke mindst for børn – det udendørs dæk rundt om Dokk1 i 7,5 meters højde med kig ud over byen er en ekstraordinær legeplads, som appellerer til både børn og voksne.

Husets multifunktionelle karakter understøttes af et højt niveau af innovativ teknologi, som er passet ind i de fysiske rum.

dokk1_schmidt_hammer_lassen_architects_013

Dokk1 – et overdækket byrum, der binder by og havn sammen

Dokk1s unikke og centrale placering i Aarhus er et vigtigt element i byens strategi om at skabe liv på havnen og binde byen og havnen sammen.

Denne ambition understreges i arkitekturen, hvor der er skabt en exceptionel visuel kontakt til byen både indefra og udefra.

Den tydeligt integrerede tilgængelighed med udendørsarealer og adgang til bygningen fra alle sider underbygges af både form og facadebearbejdning. Trappen er både ude og inde anvendt ikke alene som en funktionsmæssig nødvendighed, men også som et sted til møde og ophold.

”Vores mål har været at skabe et stimulerende og dynamisk miljø på dette unikke sted, der fremmer værdifulde og meningsfulde relationer mellem mennesker; et kulturelt centrum, som alle kan se sig selv i,”
Senior Partner Kim Holst Jensen, Schmidt Hammer Lassen Architects.

Dokk1 – en hot eksportvare

Schmidt Hammer Lassen står bag en række store publikumsorienterede projekter herhjemme og i udlandet, hvor selve projektet er omdrejningspunktet i byer med høje kulturelle og kreative ambitioner,
f.eks. Den sorte Diamant/ Det Kongelige Bibliotek og ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Siden lanceringen af Dokk1 har Schmidt Hammer Lassen oplevet en stigende international efterspørgsel efter deres prisvindende biblioteksdesign.

Senest er Schmidt Hammer Lassen udpeget til at stå for nytænkningen og ombygningen af det 160 år gamle historiske State Library Victoria i Melbourne, Australien.

dokk1_schmidt_hammer_lassen_architects_007

Fakta om Dokk1

 • Dokk1 er åben 8-22 på hverdage og 10-16 i weekenden. Biblioteket og Borgerservice har separate åbningstider.
 •  Gennemsnitligt 4000 brugere per dag alle ugens dage (i 2015-16) –  6 % af de besøgende bliver betjent i Borgerservice
 • 68 offentligt tilgængelige PC´ere
2 sale med plads til henholdsvis 70 og 250 personer.
 • 2 mødelokaler med plads til henholdsvis 16 og 32 personer
 • 1 undervisningslokale med plads til 32 personer
 • 2 projektrum til samarbejdsprojekter (kan ikke bookes)
 • 1 læsesal
 • 1 forvandlingsrum
 • 15 oaser til ophold og arrangementer
 • 2 labs med adgang til vand
 • 1 ammerum og 1 spiserum
 • Rampe med fem aktivitetsarenaer
 • Æsken – rum til legende aktiviteter
 • 6 studierum
 • 1 café med plads til 112 siddende gæster (indendørs) og 120 pladser udendørs
 • P-anlæg med plads til omkring 1000 biler. Max. 2 minutters leveringstid. 20 p-elevatorer

Beboere i huset

 • Hovedbiblioteket
 • Borgerservice
 • Kulturhovedstad 2017
 • ITK
 • Forvaltningssekretariatet
 • Urban Mediaspace – projektsekretariat
 • Stadsarkivet
 • DokkX
 • Center for Innovation i Aarhus
 • 13 erhvervslejemål på niveau 3

Partnerskaber

Antal: mere end 80 partnerskaber. Hver måned er der mellem 80 og 100 arrangementer på Dokk1.
Dokk1’ss partnerskaber er med til at generere omkring 60 % af Dokk1s samlede arrangementsprogram
Dokk1 står selv for ca. 40 %

Kontaktinformation

Virksomhed: Schmidt Hammer Lassen Architects
Navn: Pia Dandanell Parrot
Title: Presseansvarlig
Telefon: +45 21 19 06 86
E-mail: pdp@shl.dk
www: shl.dk

Tilknytning til More Creative
Ét af More Creatives fokusområder inden for kreative erhverv er arkitektur, hvilket manifesteres i partnerskabet The Architecture Project, som Schmidt Hammer Lassen er en del af.

The Architecture Project har til formål at skabe vækst og arbejdspladser gennem erhvervsfremmende aktiviteter inden for forretningsudvikling, matchmaking og internationalisering.

Læs mere om The Architecture Project her.