Arkitektur for sarte sjæle

Gødstrup arkitektur

Fem private firmaer og den offentlig bygherre Region Midtjylland har udviklet fremtidens psykiatri – et 13.000 m2 stort byggeri til 200 mio. kr. Det har potentiale på eksportmarkederne.

Tekst: Marianne Gregersen

Arkitektur, der virker helbredende for psykiatriske patienter, kan blive en eksportvare. Det vurderer arkitekt Martin Roald Poulsen. Han er partner i SMAK-arkitekter, som har vundet en idékonkurrence udskrevet af Region Midtjylland om fremtidens psykiatri. SMAK vandt sammen med to andre arkitektfirmaer AART og Nordic, ingeniørfirmaet Midtconsult og Vega Landskab.

De har udviklet fremtidens psykiatri til det nye supersygehus i Gødstrup. Det 13.000 m2 store nybyggeri med et budget på 200 millioner kroner er resultatet af samarbejdet mellem den unge tegnestue SMAK og veletablerede tegnestuer som AART architects og Nordic samt bygherren.

”Vi vil gerne udfordre de traditionelle behandlingsmiljøer og har ønsket at skabe et mentalt stimulerende behandlingsmiljø med nærvær og åbenhed ud mod omgivelserne”, fortæller arkitekt Martin Roald Poulsen om tankerne bag vinderforslaget.
Han og hans partner Søren Bolding Christiansen og de fem ansatte nyder selv lyset, som vælder ind gennem tegnestuens gigantiske vinduer, og udsigten over vandet ved havnefronten i Aarhus.

”Lys er enormt vigtigt. Ikke mindst for psykiatriske patienter, og derfor er lange, mørke gange bandlyst. Gangarealerne ligger ikke inde midt i bygningen, for patienterne skal ikke føle sig spærret inde men have fornemmelsen af, at byggeriet beskytter dem mod den omverden, de kan have svært ved at håndtere”, siger Martin Roald Poulsen.

Gårdhaver til træning og ro

Byggeriet består af afsnit for voksne, et for børn og et for unge plus en ambulant del. Både små og store patienter får let adgang til grønne oaser i form af gårdhaver. De får en gårdhave specielt til unge, en til børn, ligesom der kommer en gårdhave til fysisk aktivitet og en, hvor der er mere ro.

”Gårdhaverne er ikke bare et sted, hvor man kan få sig en smøg. De kommer til at fungere, så de understøtter behandlingen. Vores mål er opføre helbredende arkitektur, for vi tror på, at hvis mennesker skal gennemgå en udvikling, skal de være i en kontekst, hvor de har det godt”, understreger Martin Roald Poulsen.

Det er samme tilgang, SMAK har, når tegnestuen udvikler læringsmiljøer, som de har specialiseret sig i, bl.a. til Søndervangskolen i Aarhus.

”Vi er vant til at tegne rum, der understøtter læring og tænkte, at det minder om arkitektur, der understøtter helbredelse. Og heldigvis har Region Midtjylland taget godt imod det”, siger Martin Roald Poulsen.

Branding i udlandet

I løbet af de to et halvt år SMAK har arbejdet på projektet om fremtidens psykiatri, har arkitekterne holdt mange møder med de kommende brugere. Både patienter og personale har beskrevet deres behov og ønsker. Også i spørgeskemaer.
Martin Roald Poulsen forventer, at fremtidens psykiatri bliver en løftestang for hans og hans partners arkitektfirma. Et projekt de kan brande sig på. Også i udlandet. For en lille tegnestue betyder erfaringer fra et stort projekt meget.

SMAK er medlem af partnerskabet om arkitektur The Architecture Project (TAP), der er en del af Region Midtjyllands More Creative-satsning.

”For os har TAP stor værdi. Vi har blandt haft besøg af nogle af verdens største blade indenfor arkitektur. Det var en kæmpe succes, og ubetinget den største markedsføringssucces, vi har haft. Vi værdsætter TAPs internationale satsning og spændende arrangementer”, fortæller Martin Roald.

Flere arrangementer forude

Han fremhæver, at ikke kun store tegnestuer har mulighed for at brande deres projekter, for TAP hjælper med at bane vejen internationalt for mindre arkitektfirmaer.

I den kommende tid deltager SMAK i arrangementer om læringsmiljøer i Oslo og München. Besøget i Sydtyskland er et TAP-initiativ, og det samme er et besøg i Aarhus, hvor en delegation fra Hamborg, der skal se på byudvikling – herunder to skolebyggerier, som SMAK er involveret i.

”Vi vil meget gerne eksportere vores viden og arbejde videre med projekter, der har betydning for, hvordan mennesker udvikler sig. Vi ser et stort eksport-potentiale i at blive bedre til at forstå brugerne og inddrage dem i processen, ligesom vi har gjort i forhold til psykiatri-klyngen, og her kan TAP hjælpe”, påpeger Martin Roald.

Fakta

Psykiatriklyngen samler psykiatrien i Midt- og Vestjylland og bliver opført i tilknytning til DNV-Gødstrup for at skabe sammenhængende patientforløb mellem psykiatri og somatik.

De 13.000 m² rummer sengeafdelinger til både børn, unge og voksne, ambulante funktioner, kontorområder og fællesområder. Byggeriet har et budget på 200 mio. kr. og ventes klar i 2018.