Animation: Morten Thorning

Skærmbillede 2017-09-12 kl. 15.00.40 kopi

Morten Thorning
Centerchef
The Animation Workshop, VIA University College

Fortæl os om The Animation Workshop (TAW) i Viborg, hvad gør jeres forretningsmodel unik? Gør danskerne det anderledes?

Vi har ikke set en institution som Viborgs TAW andre steder i verden. Så ja, i dette tilfælde, gør danskerne det anderledes! Men The Animation Workshop er et internationalt sted med en meget international ånd. Det, der gør Viborg unikt, er, at en række forskellige aktiviteter og organisationer er underlagt samme fælles ledelse, så de i stedet kan fokusere på behovene for udstyr og software, form og størrelse på indendørs og udendørs rum, vidensbase og det internationale netværk. Dette skaber det rette miljø for at tiltrække en specifik målgruppe af internationale studerende og kunstnere.

Alt, hvad folk gør på The Animation Workshop, er relateret til et par grundlæggende kernehåndværk: storytelling, tegning og animation. Disse håndværk kræver alle, at kunstnerne konstant udfordrer og udvikler deres mentale færdigheder såsom fantasi og kreativitet i forskellige processer. Det betyder, at næste alle i communitiet har de samme udfordringer, men de arbejder med en kunstform og med et medie, som kræver et højt niveau af co-conscious thinking. The Animation Workshop fungerer på samme måde, som hvis du satte 600 musikere sammen i en stor sommerlejr: Alle ønsker at lege med hinanden, alle ønsker at forbedre deres kunstneriske håndværk for at blive gode legekammerater med de andre – den eneste forskel er, at de laver animation i stedet for musik.

Hvorfor tror du, animation har fået et helt nyt publikum på det seneste?

Alt kan blive forklaret eller afbilledet med animation – om det er en universel skæbne, der involverer hære af skibe, der krydser galakser og kæmper med sværme af pink enhjørninge fra rummet eller en vejledning til, hvordan du samler din nye bogreol. Der er ingen grænse undtagen fantasien hos de mennesker, som producerer animationen.

Animation bevæger sig altid på kanten af, hvad vi, menneskeheden, endnu ikke har forestillet os. Animation er et af de værktøjer, vi bruger til at udvide vores imaginære univers. Generationerne af børn som voksede under og efter 80’erne var håndfodret med animation på tv. Det forandrede deres forestillingsevne. Det har resulteret i en masse mennesker, der er kommet til at elske og acceptere animation som et legitimt fortællingsværktøj.

Teknologisk udvikling parret med økonomisk vækst har resulteret i et stort antal forskellige underholdningsplatforme og skærmbaserede medier, som konstant forsøger at fange vores opmærksomhed.

Når et land, en stamme eller et samfund bevæger sig op fra fattigdom til at etablere en middelklasse er udbredelsen af individuelle skærme et tegn på succes. Disse skærme har brug for content, indhold. ‘Content is king’ men animation er ‘The King of Content’.

Hardwaren, vi får vi gennem investeringsstrategier, er uden for vores magt, forståelse og rækkevide. Men indholdet, animerede narrativer, er, hvad vi kan skabe, påvirke og producere i håb om at bringe vores verden og samfund tættere sammen som en helhed og forene os mennesker her på jorden.

Hvilken rolle spiller The Animation Workshop i den voksende tendens mod animation og visuel kommunikation?

Ved at observere og forsøge at placere os selv inde i denne trend. Ved at stille os selv de vigtigste spørgsmål: Hvordan kan vi bidrage? Hvordan kan vi få kunstnere til at mødes på tværs af grænser og nationaliteter? Hvordan kan vi lette innovation, udvikling af nye animerede eller grafiske narrativer? Hvordan kan vi gøre teknologien tilgængelig for nye talenter? Hvordan kan vi påvirke skabelsen af meningsfuldt indhold i en forretningsbaseret verden?

The Animation Workshop er i 2017 udpeget som et nationalt center for animation, visualisering og grafisk storytelling af Kulturministeriet. Det betyder, at centret skal udvikle kultur, uddannelse, forskning, undervisning og innovation relateret til animation i Danmark. Hvilket bedre år at starte et vidunderligt projekt? Vi vil gøre vores bedste for, at få det til at ske.

Hvilke innovationer har The Animation Workshop lanceret i Viborg?

Vores resultater omfatter øget brug af animation i kommunikation, sundhedspleje, læring og undervisning samt den første animationsstrategi for en kommune.

Der foregår løbende kunstnerisk innovation i form af ny kunst af høj kvalitet, animeret scenografi til teater, animerede dokumentarer, en konstant produktion af kunstneriske animerede kortfilm og kommercielle levedygtige produkter, herunder animerede universer, spil og virtual reality.

Skærmbillede 2017-10-02 kl. 10.57.15

Hvordan tror du, animation kan bidrage til at imødekomme samfundets udfordringer?

Animation kan bidrage ved konstant at forsøge at gøre kommunikationen enklere, stærkere og bedre ved at skabe positive fortællinger og opbygge tolerance, nysgerrighed og demokrati. Den bedste måde at løse samfundets udfordringer er at skabe klar og sandfærdig kommunikation og dialog. Animation er fantastisk til empatisk og forståelig massekommunikation.

Hvad er fremtidens muligheder for Viborg og The Animation Workshop?

IP-udvikling (udvikling af intellektuel ejendomsret), opbygning af animerede verdener og universer samt grafisk historiefortælling vil være de største initiativer for The Animation Workshop i de kommende år. Danmark har på trods af vores egen opfattelse som et kreativt land ikke produceret virkelige vigtige og globalt synlige IP’er. Vi er ved at ændre det gennem en række initiativer.

En anden mulighed er at tage udfordringen med visuelle effekter op (VFX). Ved at gøre det skubber vi dansk film fra socialrealisme mod mere episk historiefortælling. I de kommende år forventer vi at bevæge os stærkt ind i VFX, både på produktionssiden med vores tilknyttede, etablerede animationsvirksomheder og på vores uddannelser.

På baggrund af vores erfaringer fra de seneste år, vil vi fra 2018 etablere et paneuropæisk projekt, der bringer animation ind i kunstrummet i byer over hele kontinentet. Viborg sigter efter at være et epicenter for europæisk animation. Det vil ske, når vi indfrier disse mål og begynder at tiltrække globale virksomheder eller services fra store nøglespillere som Amazon, Disney eller Nickelodeon.

Hvad er du mest begejstret for, når du ser arbejdet fra dine elever og de tilknyttede, etablerede virksomheder?

Jeg er begejstret for, at vi ændrer Danmark ved at bringe færdigheder, mediefærdigheder, narrative evner og teknologiske færdigheder, der passer til fremtiden, til denne del af landet. Derved gør vi Danmark større og stærkere. Landet er for lille til at koncentrere hele sin kulturelle udvikling i et lille hjørne af en ø mod øst.

Det er rart at kunne se resultaterne af et sådant langsigtet projekt, som The Animation Workshop har været. Jeg har været her i 28 år. I begyndelsen var jeg involveret i alting, men i dag ser jeg nye projekter, jeg ikke har hørt om før. Stedet har en utrolig kreativ styrke takket være alle de fantasifulde sind, der samles her.

Den største begejstring er, når jeg indser, at vi har formået at støtte talentfulde unge og ambitiøse kunstnere med så stærke rammer i deres udvikling.

Det er en god følelse!

Læs flere spændende casehistorier fra kreative erhverv her.