P4-indslag: Man skal fejle hurtigt og meget

Smartphone - generisk

Man skal fejle hurtigt og meget! Sådan lyder budskabet i et P4 Østjylland-interview fra Mikkel Bech fra Emento, en nystartet virksomhed, som skaber digitale løsninger til kommunikation i øjenhøjde med patienten.

Med nyheden om, at Region Midtjylland og Aarhus 2017 har investeret 30 mio. kr. i de kreative erhverv i Midtjylland frem til 2018, har P4 Østjylland i to indslag sat fokus på den værdi og kompetencer, de kreative erhverv kan bidrage med i mere traditionelle erhverv.

De kreative erhverv skal hjælpe de traditionelle

De krøllede hjerner kan berige mere strømlinede og traditionelt tænkende erhvervsfolk, for når folk fra kreative fag arbejder sammen med traditionelle erhverv, bliver der både skabt nye arbejdspladser og nye produkter. Mette Boel, erhvervsudvikler i Region Midtjylland fortæller:

“De kreative virksomheder har klaret sig rigtig godt her i løbet af krisen, når man sammenligner med de mere traditionelle, og det er en udvikling, vi gerne vil støtte, fortsætter, men samtidig vil vi også rigtig gerne have, at de kreative hjælper de traditionelle til at blive mere kreative, sådan at deres produktion også kan klare sig i konkurrencen.”

I radioindslaget fremhæves den nystartede virksomhed, Emento, som et eksempel på, hvordan et samarbejde med et kreativt erhverv bringer værdi. Emonto er en nyetableret virksomhed med 12 medarbejdere, som er et resultat af et More Creative forløb der satte fokus på innovativ offentlig kommunikation. Sammen med Aarhus Universitetshospital arbejder på at udvikle en bedre måde at indkalde patienter på. Målet er at udvikle en app, som kan eksporteres ind – ikke bare til andre danske sygehuse, men til hospitaler verden over.

Hvis man formår at matche de kreative sammen med de mere traditionelle virksomheder, er det der, hvor vi kan hente fremtidens arbejdspladser – det er der, hvor der bliver vækst, og det er det, vi skal satse på, fortæller Mette Boel.

Radioindslaget kan høre her (00.27.00 – 00.28.15)

Der skal gøres op med nul fejl-kulturen, hvis der skal skabes gode løsninger

I et andet indslag på P4 Østjylland fortæller Mette Boel videre, at det er en generel trend i hele verden, at kreative erhverv går ind og samarbejder med øvrige erhverv om at skabe nye produkter – og det er her, fremtidens arbejdspladser og vækst findes.

Et af de helt store fokusområder i More Creative er netop at skabe samarbejder mellem de kreative erhverv og de øvrige erhverv samt den offentlige sektor. En af de virksomheder, der er opstået ved at sætte kreative folk til nye opgaver er førnævnte Emento, hvis medstifter, Mikkel Bech, interviewes til indslaget. Han fortæller om arbejdet i sundhedssektoren:

Vi er lidt i en nul fejl-kultur, når man bevæger sig ind på sundhedsområdet, og der er brug for, at man også er villig til at begå fejl. Der er brug for, at man fejler så hurtigt, som man kan, for at finde ud af, hvad der ikke virker, for at finde frem til noget, der virker.”

Det er netop det, kreative erhverv er så dygtige til: at prøve forskellige løsninger af og tænke ud af boksen – ofte til stor værdi både menneskeligt og økonomisk. Emento har i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og DMJX designet en app til at forbedre patientindkaldelse. Som det er nu, kan en borger, der skal opereres, se frem til at modtage en informationstung, op til 70 sides lang patientindkaldelse i sin e-boks. Med Emontos løsning, vil borgeren via app’en modtage den rigtige information på det rigtige tidpunkt.

Her er fordelen ved at være kreativ tydelig for Mikkel Bech: Det, vi kan, er at sætte os ind i, hvordan det føles at være slutbrugeren. Vi har en kreativ værktøjskasse, så man kan finde ud af, hvordan kommer vi tæt på brugeren, hvordan forstår vi de problemer, der er, når man – i det her tilfælde – patient på et hospital, fortæller han.

Foruden at skabe værdi for borgerne, er app’en også eksporterbar, således den klan sælges videre til andre hospitaler – ikke kun i Danmark, men i hele verden.

Også for Mikkel Bech personligt er der stor værdi i at være med i projekter, hvor kreative og øvrige erhverv skaber nye løsninger:

På den her slags projekter kan man være med til at flytte noget for alvor – det hander om at forbedre folks liv.

Radioindslaget kan høre her (01.37.15 – 01.44.10)