Jylland set gennem film og TV

Den Vestdanske Film- og Mediekommission

Iben Hjejle (Dicte), Dar Salim (Bo) og Marie Askehave (Francesca). Fotograf: Per Arnesen

Film og TV-serier har evnen til at knytte fortællinger til steder. Det ved vi godt. ”Wallander” og Ystad, ”Ludvig og Julemanden” og Børglum Kloster, ”Ringenes Herre” og New Zealand, ”Millenium” og Stockholm, ”Dicte” og Aarhus.

De fiktive fortællinger kobler fortællinger med de steder, de udspiller sig, og det skaber værdi begge veje. Den fiktive fortælling (filmen/TV-serien/spillet) bruger stedet til at forløse sin historie, og stedet arver stemningen fra fortællingen hos seeren. Byer eller områder har ofte en brandingstrategi. Hvis stedets strategi og den fiktive fortælling kan spille sammen, er der et stort potentiale i at bruge dramaet og fiktionen til at give strategien tyngde og identifikation.

Jylland har så mange uudnyttede locations, der venter på at være med til at forløse gode fortællinger. Branchen i både ind- og udland skal vide, hvilke fine ressourcer Jylland råder over i form af locations, samarbejdspartnere, faciliteter, funding og freelancere. Det potentiale er Den Vestdanske Film- og Mediekommission sat i verden for at udfri.

Og Jylland bliver i stigende grad brugt som location i disse år, hvilket skyldes en kombination af, at der er flere midler til rådighed, men i høj grad også fordi publikum gerne vil se bredden af Danmark repræsenteret i film og TV-serier. TV2 har stor succes med at placere sine TV-serier i Jylland med Dicte, to Julekalendere i Nordjylland samt Badehotellet. Og den næste er på vej…

Den Vestdanske Film- og Mediekommission

Iben Hjejle (Dicte). Fotograf: Martin Dam

Klar til at modtage et godstog i fuld fart – i 7 måneder

Dicte er uden tvivl den største produktion, Jylland hidtil har lagt gader, finansiering og myndigheder til. Det har vi gjort, da Dicte er en unik mulighed for at eksponere Aarhus uden for landets grænser, da serien bliver distribueret internationalt, men selvfølgelig også nationalt. Derudover er den med til at udvikle det lokale filmmiljø, hvilket er meget væsentligt i forhold til at gøre det attraktivt at optage her for eksterne producenter. Dicte har nu optaget to sæsoner og 20 afsnit i Aarhus, og byen har klaret det i fin stil. Der er høstet en masse erfaringer rundt om optagelserne i servicebranchen, i filmbranchen og i det kommunale regi, som håndterer mange af de dag-til-dag praktiske udfordringer, der opstår, når man skal spærre gader af, have adgang til locations og finde plads til at parkere 250 meter biler midt i Aarhus i myldretiden.

Disse erfaringer samler Den Vestdanske Film- og Mediekommission op, så andre kommuner kan forberede sig så godt som muligt, hvis en produktion skulle komme forbi. Vi skal være klar, da det kan være med til at sikre endnu flere produktioners ankomst. Heldigvis ser det ud til, at vi snart skal løfte en lige så stor opgave som Dicte, da TV2 og SF Film netop nu arbejder på at placere deres næste store satsning i Nordjylland med endnu en stærkt lokalt forankret TV-serie. Film og Mediekommissionen har derfor planer om at lave videndeling med det aktuelle nordjyske område, så vi sikrer produktionen de bedst mulige rammer.

Den Vestdanske Film- og Mediekommission

Lokalt forankrede film på den internationale scene

Til sidst en lille update på film, som er på den internationale radar lige nu, der helt eller delvist er produceret i Jylland og dermed har bidraget til lokal omsætning.  Alle film er støttet af Den Vestdanske Filmpulje.

Song of the sea

Animationsfilm, der har det irske oscarnominerede studie Cartoon Saloon som hovedproducent. Halvdelen af filmen (35 minutter) er animeret i Viborg af animationsstudiet Nørlum, som er coproducent.  Filmen får en drømmestart med premiere på Toronto Internationale Film Festival den 6. september, hvor alle de rigtige mennesker er til stede. Også dem, der indstiller til årets Oscar… Filmen får amerikansk premiere 19. december 2014. Den danske premiere er ikke bekræftet endnu, men det bliver sandsynligvis i februar 2015.

Longway North

Nørlum er i fuld gang med næste animerede spillefilm ”Longway North”, som er en co-produktion mellem Nørlum og 3 franske produktionsselskaber. De er halvvejs i produktionen på nuværende tidspunkt og har 17 folk siddende i Viborg og 7 i København.

Sorg og Glæde

Tre danske film er nu shortlistet til at blive den danske Oscar-kandidat i kategorien Foreign Language Film. De tre film er “Sorg og glæde”, “Kapgang” og “En du elsker”. Vores lokale auteur Nils Malmros’ ”Sorg og Glæde”, havde verdenspremiere på Filmfestivalen i Rom sidste efterår, og har været vist på et stort antal festivaler over hele verden fra Moskva over Sydkorea, Kina og Brasilien til Canada. Filmen er produceret af Nordisk Film med aarhusianske Radiator Film som co-producent.

Nymphomaniac

I næste uge får Volume II af Lars Von Triers ”Nymphomaniac” directors cut premiere på den prestigefyldte Venedig Internationale Film Festival. En del af efterarbejdet på filmen er foregået hos de aarhusianske  virksomheder JA Film og Sunday Studio.