Dansk arkitektur er nyhedsstof i udlandet

architecture project

Branchepartnerskabet The Architecture Project stod bag en tredages tour de force i dansk velfærdsarkitektur som gav nye vinkler og stof til både omtale og eftertanke for såvel de fremmødte journalister fra en række af verdens førende arkitekturmedier som for de deltagende arkitektvirksomheder.

Arkitektur skal ses, mærkes og opleves. Derfor var 12 journalister fra nogle af verdens største arkitektmedier i slutningen af august på en sand tour de force i dansk arkitektur. Under temaet ”Leg og Læring” tog de sammen med en perlerække af danske arkitekter og branchefolk på en tredages bustur. Den førte dem rundt til nogle af dansk arkitekturs fineste eksempler på rum til leg og læring – arkitektur, der fremmer skolebørns kreative, motoriske og sociale færdigheder.

Britisk journalist: En øjenåbner

Fredag den 29. august – turens sidste dag – foregik i Aarhus, hvor borgmester Jacob Bundsgaard (S) først på dagen bød velkommen og kvitterede for opmærksomheden med et glas Cava i Musikhusets foyer. Som en del af programmet blev der nemlig her afholdt en kurateret udstilling, der fungerede som en slags speed dating mellem journalister og arkitekter. Og at dømme på den interesserede summen fra journalisterne og de ivrigt gestikulerende arkitekt-arme blev der delt masser af stof til positiv omtale i verdens førende arkitekturmedier.

– Det er virkelig en øjenåbner at se, hvordan de danske arkitekter har skabt så velfungerende miljøer, hvor man tydeligt kan se, at børn trives og samtidig lærer en masse, lød det fra Sian Disson, der er nyhedsredaktør hos Englandsbaserede World Architecture News med 150.000 ugentlige læsere.

– En tur som denne er en unik måde at opleve en masse fremadskuende arkitektur og tale med en masse interessante mennesker på kort tid. Det giver noget helt andet for mig som journalist, når jeg kan se, høre og mærke de fantastiske projekter, fortsatte Sian Disson.

Stor værdi for dansk arkitektur

Også de deltagende arkitektvirksomheder fik mere med sig hjem end blot de mange visitkort fra branchens journalister.

– Omtaler i internationale medier er meget vigtige for os. Vi kan selvfølgelig ikke påvise en direkte sammenhæng mellem omtale og nye opgaver, men der er ingen tvivl om, at vi bedre kan få vores historie ud, når vi kan tale ansigt til ansigt med journalisterne og vise dem vores projekter i den rette sammenhæng, sagde Julian Weyer.

Han er arkitekt og partner i C.F. Møller, som har lagt streg til Motorikhallen i Risskov ved Aarhus – et af de stop på turen, der fremkaldte størst smil hos pressen.

– Det var fantastisk at se, hvordan journalisterne med det samme gik i gang med at lege og udforske hallen, sagde Julian Weyer.

architecture project

Aha-oplevelser giver international genlyd

Det er The Architecture Project/and+, som i samarbejde med DANSKE ARK og DANISHTM står bag presseturen, der bygger videre på sidste års succesfulde arrangement. Her blev 11 internationale journalister fra en række af verdens højest estimerede arkitekturmedier præsenteret for Danmarks mest unikke og nyskabende arkitektur. Det resulterede blandt andet i, at dansk og især aarhusiansk arkitektur blev eksponeret for flere end 7 millioner internationale læsere – blandt andet gennem en 18-siders feature om Aarhus i det anerkendte MARK Magazine. Og mon ikke dette års tour de velfærdsarkitektur også giver god genlyd i internationale arkitektkredse?

– Der var uden tvivl mange aha-oplevelser for flere af journalisterne, og det er netop det, disse ture kan. Flotte billeder og renderinger indprenter sig slet ikke på samme måde hos journalisterne, som når de kan mærke, se og høre projekterne og samtidig kan få et unikt indblik i tankerne og processerne bag fra skaberne selv, siger Carina Serritzlew, der er leder af The Architecture Project/and+ og medarrangør af pressebesøget.

 

Fakta

Deltagende virksomheder i pressebesøget: AART, ARKITEKT KRISTINE JENSENS TEGNESTUE, ARKITEMA ARKITECTS, BIG, CEBRA, C.F. MØLLER, CUBO ARKITEKTER, FRIIS OG MOLTKE, GPP ARCHITECTS, HENNING LARSEN ARCHITECTS, KJÆR OG RICHTER, MØLLER OG GRØNBORG, RAUM3, SLETH, SCHMIDT, HAMMER, LASSEN ARCHITECTS, SCHØNHERR, WE MAKE SPACES ARKITEKTER, ÅRSTIDERNE ARCHITECTS.

 

Pressebesøget realiseres i samarbejde med DANSKE ARK OG DANISHTM.